Wie is Monique?

Biodanza Eindhoven Lores-361

Geboren in Lottum, als jongste telg in een gemengd boerenbedrijf van o.a. rozen, asperges en varkens. Opgegroeid met de charme van leven met natuur en seizoenen, tijdens schoolvakanties meewerkend op het land en bewust van het feit dat het niet zo volkomen natuurlijk is dat er altijd genoeg inkomen is en alles veilig en zeker. Maar genieten van het hooien van gras in snikhete zomers, bieten rooien in de herfst met prachtige kleuren, vlechten van wilgentenen manden, binnenshuis in de rust van de winter, de witte kopjes zoeken van asperges in april en mei en in het zweet des aanschijns rozen oculeren in juli en augustus en genieten van al die prachtige geuren en kleuren en het voldane gevoel van gedane arbeid. Met dankbaarheid kijk ik terug op een jeugd, waarin leven en werken  in de buitenlucht centraal stond, iets wat nu bijna een bijzonderheid is geworden.

Ziekte en gezond-zijn

Vragen als wat is leven en het waarom van leven drongen zich al vroeg aan me op en een eindeloze nieuwsgierigheid ernaar resulteerden na en via vele omwegen in een opleiding klassieke homeopathie in 1994. Een nieuwe wereld openbaarde zich aan me. Een wereld die voor mij volkomen gezond en natuurlijk en logisch is; ziekte is geen onnodig kwaad om als in staat van oorlog te bestrijden. Het is je lichaam als vriend dat je een handreiking geeft om naar je leven te kijken en je bewust te maken van tijden van verandering, omwentelingen maken, transformeren, een andere kijk, een nieuwe bril en oneindig nieuwe mogelijkheden.                                                                                                   Klassieke homeopathie, een weg naar heel worden door middel van het stimuleren van ons eigen zelfherstellend vermogen, een oneindig potentieel en met eerbied voor de heiligheid van alle leven, een zachtzinnig, duurzaam herstellen van ziekte, door Samuel Hahnemann ontdekt, een duitse geleerde en arts, die leefde van 1755 tot 1843 en zijn hele leven heeft gewijd aan het vervolmaken van deze ontzagwekkende, prachtige geneeskunde. In de praktijk mag ik met grote dankbaarheid en verwondering zien gebeuren wat deze combinatie van zelfherstellend vermogen en klassieke homeopathie aan genezing kan brengen. Als van zelf.

Transformatie

En van het een kwam het ander. Door klassieke homeopathie kwam ik ook in aanraking met antroposofie en Rudolf Steiner, de biologisch-dynamische landbouw en het vrije-school-onderwijs. Onze dochter, ongevaccineerd en kerngezond, geniet vanaf de eerste klas (groep 3), inmiddels 10e klas, (4 havo), het vrije-school-onderwijs, puur, ongerept en vrij van chemisch (on)-goed. Allemaal bewuste keuzes voor gezond leven en opvoeden, niet altijd gemakkelijk, tegen gevestigde orde in en buiten gebaande paden, maar heel gelukkig mee.

Biodanza 2004

IMGP6194

Tijdens een moeilijke periode in m’n leven, waarin ik wat rust en afstand genomen had, van het leven zoals ik het had ingericht, lag er op een dag een folder over biodanza in de brievenbus.   Het universum heeft twee engelen van liefde en vreugde op mijn pad gebracht; Stephen White en Diana Zijlmans, al 12 jaar inmiddels mijn allergrootste inspirators en liefdevolle mogelijk-makers van deze weg van dansen in vreugde en liefdevolle koestering. 

2015-10-15 23.00.12

Dansen, mmmm, altijd heel graag gedaan maar nooit het lef gehad me er werkelijk in uit te leven, behalve in m’n puberteit na de nodige biertjes en pas heel laat op de avond.

IMGP6126

Een nieuw avontuur lonkte, ik begon te dansen en een nieuwe passie ontwaakte. Biodanza heeft in mij het vuur ontstoken van het hebben van een grootse passie voor leven, een tot dan toe nooit ontdekte vitaliteit van bruisend-levend-zijn, een gigantische vreugde in de veelzijdigheid van de vele oefeningen en uitdagingen in dans en beweging, een schat aan prachtige muziek, het overstijgend eenheidsgevoel met al wat is, een ontwaken van affectiviteit en intimiteit in contact met mezelf en anderen, tederheid en compassie, mededogen, gelijkwaardigheid, sensualiteit en speelsheid, creatieve vermogens die ontwaakten en vooral zin in leven.

Opleiding tot Biodanza-facilitator 

Enthousiast en rijk geworden door vele jaren biodanza dansen, begon ik aan een nieuwe reis van opleiding tot biodanza-facilitator in 2011. In m’n 50e levensjaar, ging er een nieuwe deur open in mijn leven, de deur naar zelf biodanza geven aan een ieder die ook graag de vreugde ervaart van de dans van het leven.

2016 Inwijding in nieuw leven

Een jaar waarin ik letterlijk de wereld anders ging bekijken na het laseren van mijn ogen, een lang gekoesterde droom, letterlijk ’s morgens bij het ontwaken meteen alles zien, zonder bril of contactlenzen, een heerlijke vrijheid.
In dit jaar ontdekte ik, tijdens een Vision Quest, hoezeer ik intens gelukkig kan zijn, een met de sterren en de maan, hemel en aarde en al wat er is, in alle puurheid en eenvoud, een verrijkende ervaring die ik nooit zal vergeten en me heel erg veel heeft gebracht. Mijn angst voor het donker, alleen zijn, tekort, allemaal smolten ze als sneeuw voor de zon, simpel door een te zijn, met al, in overgave. Met grote dank aan Roel Crabbé en Griet Heijligers, van stichting Anam Cara, die deze reis zo liefdevol en met zoveel toewijding mogelijk maakten.

2017 Wedergeboorte

Het thema van mijn monografie, thema in mijn leven.
Diepe, diepe dalen en juichende, jubilerende hoogtes kenmerken mijn leven, postnatale en premenstruele depressies en heel erg intens gelukkige momenten en periodes. In dit jaar sprong ik, in het diepe, niet wetend wat er zou komen, slechts dat ik dook in het totaal onbekende. Ik kan het me als de dag van gisteren herinneren, het moment waarop me duidelijk werd dat het tijd werd. Hoog tijd. Ik liet alles achter, een liefdevolle partner en levensgezel van 34 jaar, een praktijk voor klassieke homeopathie van 18 jaar, een huis, een omgeving waar ik ongeveer mijn hele leven gewoond had en alle zekerheid en veiligheid die dat gevoel vertegenwoordigden. De enige zekerheid die ik mee nam, was de zekerheid dat het besluit juist was en dat ik te doen had, wat ik deed. Het kwam van zo diep van binnen, met zoveel kracht van waarheid en vertrouwen, ondanks alle onzekerheid en natuurlijk ook angst en rouw, van alles wat ik achterliet en los liet. En er was een enorme vreugde, blijdschap, rust en vertrouwen, dat het goed was.
En wat er daarna allemaal gebeurde in een enorme stroomversnelling en omwentelingen, ik had het nooit, nooit, nooit kunnen vermoeden, kunnen dromen. Het kwam naar me toe op een manier alsof het universum op me had gewacht tot ik er klaar voor was. werkelijk als een wonder wat zich daarna allemaal ontvouwde.
Een nieuwe liefde.
Een andere vorm van wonen en leven.
Een helemaal op eigen benen staan, zelfredzaam, onafhankelijk.
Leven in overvloed en rijkdom.
Ik kan uit de grond van mijn hart spreken als ik zeg dat we werkelijk ons leven zelf creëren. Helemaal en totaal. Alles wat je wenst kun je creëren.
Een ware weder-geboorte, een totaal nieuw leven. Daarvoor was het nodig dat ik stierf, van overtuigingen, oordelen, aannames, verleden, familie, een intens loslaten en bereid zijn, niets te willen weten, alles te laten komen, wensen, dromen, verlangens, open staan, ontvankelijk zijn, omarmen wat zich wil ontvouwen.
Dit alles is wat biodanza voor en in mij heeft mogelijk gemaakt. Ik heb het allemaal gedanst en in de dans ontdekte ik hoe leven kan verworden.
Ik wens werkelijk iedereen zo’n wonderschone reis van leven.
Als ik morgen zou sterven, dan is dat goed. Ik ben dankbaar voor al wat het leven mij heeft geboden en wat ik heb mogen ontvangen. Intens dankbaar.